Performance Driven, Poetically Crafted Architecture

Chicago Theological Seminary

Progressive‐Minded Graduate School of Theology

The University of Chicago paid for the new CTS facility in exchange for the building and land the Seminary occupied. A tension between cost, which was the University’s responsibility, and CTS space needs drove an efficient and adaptable design that also reflects the Seminary’s progressive value system.

The circular top floor gathers the seminary community in fellowship.

The building’s architecture features open, informal symbolism. The circular rooftop form is divided between symbiotic activities, worship and dining (fellowship), asserting an equivalency between the two that community members characterize as an “antidote to static theology and rigid community configurations.”